• Deň Zeme

          • Naša škola oslávila Deň Zeme viacerými aktivitami. Niekedy je náročné uvedomiť si skutočnosť, že   my  všetci sme súčasťou prírody a niekedy bezhlavo nakupujeme a produkujeme odpad. 

            Naši žiaci sa tešili, že tento školský deň bol iný ako tie bežné a zároveň sa veľa naučili.

            Je potrebné si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia chrániť jej poklady pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi. Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22.apríla. Tento sviatok je ovlyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti 21.marca a oslavoval príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia.

          • Digitálny príspevok pre žiakov SR

          • Chcem byť digitálny žiak

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo informácie o novom projekte Národnej koalície pre digitálne zručnosti a povolania SR známom ako "Digitálny žiak", ktorého cieľom je podpora rozvoja digitálnych zručností prostredníctvom podpory nákupu digitálneho vybavenia. Výška príspevku na jedného žiaka je 350 €. Uplatnenie digitálneho príspevku a zakúpenie konkrétneho digitálneho zariadenia bude možné len u zazmluvnených predajcoch. Zariadenia, ktoré je možné zakúpiť s použitím príspevku, sú primárne určené na vzdelávanie, a preto musia spĺňať konkrétne parametre,

             

            VŠETKY BLIŽŠIE INFORMÁCIE NÁJDETE TU: https://digitalnyziak.sk/

             

            Pre koho je projekt určený?

            Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Patria sem:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) *
            • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023)

            Ako to funguje?

            Podrobný popis na získanie a uplatnenie príspevku nájdete nižšie. V prípade, že patríte do skupiny oprávnených užívateľov a chcete získať svoj digitálny príspevok, vyplňte registračný formulár.

             

            Slovensko aktuálne čelí výzve, akým spôsobom efektívne pripraviť študentov na výkon povolaní, ktoré ešte dnes neexistujú. Prognózy odborníkov hovoria jasne – až 65% dnešných žiakov základných škôl raz obsadí pracovné pozície, ktoré vytvorí Priemysel 4.0.

            Európska komisia preto navrhla nový Akčný plán digitálneho vzdelávania pre roky 2021-2027. Ten zdôrazňuje, že digitálna gramotnosť a digitálne zručnosti sú pre fungovanie v dnešnom svete nevyhnutné. Kľúčovú úlohu v efektívnej príprave študentov na digitálnu budúcnosť pritom zohráva nastavenie vzdelávacieho systému ako celku a aktívne zapájanie digitálnych zariadení do samotného vyučovacieho procesu na všetkých stupňoch, ako v školskom, tak aj v domácom prostredí.

             

          • Zápis prvákov

          •  21. apríl 2023 nebol dňom obyčajným. Bol dňom VÝNIMOČNÝM pre všetky deťúrence, ktoré od septembra 2023 rozšíria rady žiakov Základnej školy v Čakanovciach. 

            SLÁVNOSTNÝ zápis budúcich prváčikov sa uskutočnil v príjemnej atmosfére a prostredí za prítomnosti celého kolektívu učiteľov našej školy. Všetci predškoláci hravo a s úsmevom za sprievodu jednotlivých pedagógov prešli úlohami zameranými na zisťovanie školskej zrelosti. Odmenou im bol malé darčky, ktoré v takýto slávnostný deň pre Vás všetkých nemohol na škole chýbať.

            Vážení rodičia!

            Z celého srdca Vám ĎAKUJEME za prejavenú dôveru, za uznanie. ❤️Sme presvedčení, že rozhodnutie, ktoré ste včera urobili a zapísali ste Vaše dieťa k nám, na Novú školu, bolo správnym krokom a veľmi si ho vážime. Od septembra sa spoločne s prváčikmi vydáme na cestu za vzdelaním a veríme, že to bude cesta plná úsmevu a radosti z poznávania doposiaľ nepoznaného.

            Všetci sa na Vás veľmi tešíme! 🤗Dovidenia, v septembri!

          • Apríl - mesiac lesov

          • Apríl je od roku 1952 tradične časom, keď si pripomíname význam lesov vôkol nás. Lesy sú neoddeliteľnou súčasťou našej krajiny, tvoria najdokonalejšie prírodné spoločenstvo a v prírode plnia niekoľko funkcií.

            Dnes pokrývajú lesy približne 30 percent planéty, každoročne však ubudne viac ako 15 miliónov ha lesa.

            Význam lesov pre človeka je nenahraditeľný, preto si zaslúžia našu ochranu nielen počas jedného mesiaca.

             

            Tento deň sme si pripomenuli aj na našej škole s našimi žiakmi. Pani učiteľky pripravili pre  žiakov zábavné, ale zároveň aj náučné aktivity. Úlohou našich najmenších bolo skladanie puzzle obrázkov, riešenie hádaniek, zábavných hlavolamov a vymaľovávanie omaľovaniek s lesnou tematikou. Naši  žiaci vytvorili aj pekný projekt „Obrázkový les“. 

            Aj takýmto spôsobom sa snažíme na našej škole pestovať kladný vzťah k prírode, prírodu si treba chrániť, príroda môže existovať aj sama o sebe, vie fungovať vďaka svojim pravidlám, no ľudia bez prírody môžu existovať len veľmi ťažko, ak vôbec...

            Poďakovanie patrí všetkým žiakom a pani triednym učiteľkám .

          • Medzinárodný deň Rómov

          •  "V predstavách Rómov je 20. storočie „časom plaču“, časom táborov, plynových komôr, streľby, prenasledovania, nepotrestaných zločinov a zločincov, časom nezamestnanosti a zablatených topánok." (WORLD ROMA CONGRESS16.MAY.2023-BERLIN)

            Aby sme to trocha v pedagogickej praxi vedeli zmeniť, tak: Nivam KP Prešov pri príležitosti Dňa Rómov pripravil pre učiteľov podujatie, na ktorom sa predstavili detí s divadielkom , naučili sme sa tanečnú choreografiu, ktorú nás naučil p. G.Vaňo, vyskúšali sme si napiecť marikľe, pracovníci DICKR v Prešove nás naučili pracovať s ich portálom, študenti Ústavu rómskych štúdií z UNIPO spolu so svojimi vyučujúcimi nás zaviedli do tajov rómskeho jazyka, literatúry a dejín Rómov v 20. storočí. Súčasťou podujatia sú aj obrazy Š. Bottovej.

              Ďakujem za krásne a motivačné podujatie.

             

             

             

             

             

          • Veľká noc

          • Blíži sa Veľká noc a tieto dni sa uskutočňujú tradičné výstavky ozdôb a dekorácií, ktoré zhotovili naši žiaci za pomoci svojich učiteliek na hodinách pracovného vyučovania, výtvarnej výchovy . Krásne ozdoby  s veľkonočnou a jarnou tematikou zhotovené z rôznych materiálov,  vyzdobené pestrými farbami a vzormi sú dôkazom ich zručnosti  a tvorivosti a chvália tiež prácu ich učiteľov, ktorí sa snažia nájsť nové námety každý rok.  Výstavky sú naaranžované v triedach, na okenných parapetách, ale škola sa odela do sviatočného šatu aj zvonku, vyzdobili sme si i okná.