• Didaktické hry v prírode

          • Dňa 16.júna 2023 prebehli na škole didaktické hry. Začali sme vyhlásením poplachu a následnou evakuáciou žiakov a zamestnancov z budovy školy.

             Venovali sme sa: riešeniu mimoriadnych situácíí, zdravotnej príprave, dopravnej výchove a ako sa správať v prírode. Jednotlivé témy boli prispôsobené veku detí. Po krátkej túre sme sa dostali na veľkú lúku, kde žiaci mohli vidieť krásny výhľad na Slanské vrchy, podľa ich slov "Slaňáky" . Okrem obrovského hladu im nechýbal úsmev na tvári a všetci sme z toho dňa mali krásny zážitok Počas cesty sme dodržiavali dopravné predpisy. V prírode sme plnili rôzne úlohy zamerané na využitie nadobodnutých vedomostí z teoretickej prípravy. Po ich skončení sme sa vrátili do školy a upiekli sme si klobásky a tak ukončili didaktické hry.

          • Exkurzia Kosit

          • Naši žiaci sa zúčastnili  exkurzie v spaľovni KOSIT. Žiaci mohli vidieť a zažiť ako sa triedi a spracuváva odpad, zároveň pochopili dôležitosť triedenia odpadu a recyklácie. Zážitková exkurzia zanechala v žiakoch dojem a bola veľmi prospešná.

            Ďakujeme spoločnosti KOSIT za sprostredkovanie exkurzie a vynikajúce lektorské vedenie celej akcie.

          • MDD


          •  Medzinárodný deň detí je sviatok, na ktorý sa žiaci našej školy veľmi tešia . Preto si učitelia na jeho príprave dávajú obzvlášť záležať, aby mali deti rok čo rok postarané o prekvapenie i zábavu. Sprievodné akcie ako súťaže a discotéka na tvári zožali medzi deťmi veľký úspech. Úsmev na ich tvári a radosť v očiach sú tou najlepšou odmenou pre všetkých, ktorí sa na príprave MDD každoročne podieľajú. 

             

             

          • Školský výlet Solivar Prešov

          • Do Prešova sme sa v utorok vybrali autobusom.Cieľom našej exkurzie bolo krásne expozičné múzeum v Solivare .

            Toto múzeum pozostáva z viacerých objektov. Videli sme klopačku, prezreli sme si gápeľ, kde nám náš sprievodca vysvetlil ako sa tu v minulosti po zatopení šachty Leopold ťažila soľanka. Najzaujímavejšia bola pre nás informácia, že celý mechanizmus tohto zariadenia sa otáčal na ložisku iba s priemerom 3 cm za pomoci štyroch párov koní, ktoré neskôr nahradila elektrina. Vyťažená soľanka sa pomocou podzemných potrubí presúvala do četerní, ktoré boli postavené z dreva, a to bez jediného klinca. Odtiaľ sa z nádrží soľanka odvádzala do prehrievacej a odparovacej pece. Po odparení sa soľanka prevážala na vagónoch do sušiarne. Celý postup spracovania soľanky sme na záver videli na makete, ktorá sa nachádzala v poslednej budove našej prehliadky. Dnes sa prešovská soľ dá kúpiť v obchodoch, ale soľ sa v Prešove už neťaží, ani nespracúva, jej výroba bola presunutá do Rakúska. Žiakov najviac zaujala šachta Leopoldov a spôsob získavania kamennej soli a soľanky. Prekvapení boli aj z veľkých drevených nádrží, na stavbu ktorých nebol použitý ani jeden klinec.

            Domov sme sa vrátili obohatení o nové zážitky a informácie.