• Apríl - mesiac lesov

          • Apríl je od roku 1952 tradične časom, keď si pripomíname význam lesov vôkol nás. Lesy sú neoddeliteľnou súčasťou našej krajiny, tvoria najdokonalejšie prírodné spoločenstvo a v prírode plnia niekoľko funkcií.

            Dnes pokrývajú lesy približne 30 percent planéty, každoročne však ubudne viac ako 15 miliónov ha lesa.

            Význam lesov pre človeka je nenahraditeľný, preto si zaslúžia našu ochranu nielen počas jedného mesiaca.

             

            Tento deň sme si pripomenuli aj na našej škole s našimi žiakmi. Pani učiteľky pripravili pre  žiakov zábavné, ale zároveň aj náučné aktivity. Úlohou našich najmenších bolo skladanie puzzle obrázkov, riešenie hádaniek, zábavných hlavolamov a vymaľovávanie omaľovaniek s lesnou tematikou. Naši  žiaci vytvorili aj pekný projekt „Obrázkový les“. 

            Aj takýmto spôsobom sa snažíme na našej škole pestovať kladný vzťah k prírode, prírodu si treba chrániť, príroda môže existovať aj sama o sebe, vie fungovať vďaka svojim pravidlám, no ľudia bez prírody môžu existovať len veľmi ťažko, ak vôbec...

            Poďakovanie patrí všetkým žiakom a pani triednym učiteľkám .

          • Medzinárodný deň Rómov

          •  "V predstavách Rómov je 20. storočie „časom plaču“, časom táborov, plynových komôr, streľby, prenasledovania, nepotrestaných zločinov a zločincov, časom nezamestnanosti a zablatených topánok." (WORLD ROMA CONGRESS16.MAY.2023-BERLIN)

            Aby sme to trocha v pedagogickej praxi vedeli zmeniť, tak: Nivam KP Prešov pri príležitosti Dňa Rómov pripravil pre učiteľov podujatie, na ktorom sa predstavili detí s divadielkom , naučili sme sa tanečnú choreografiu, ktorú nás naučil p. G.Vaňo, vyskúšali sme si napiecť marikľe, pracovníci DICKR v Prešove nás naučili pracovať s ich portálom, študenti Ústavu rómskych štúdií z UNIPO spolu so svojimi vyučujúcimi nás zaviedli do tajov rómskeho jazyka, literatúry a dejín Rómov v 20. storočí. Súčasťou podujatia sú aj obrazy Š. Bottovej.

              Ďakujem za krásne a motivačné podujatie.

             

             

             

             

             

          • Veľká noc

          • Blíži sa Veľká noc a tieto dni sa uskutočňujú tradičné výstavky ozdôb a dekorácií, ktoré zhotovili naši žiaci za pomoci svojich učiteliek na hodinách pracovného vyučovania, výtvarnej výchovy . Krásne ozdoby  s veľkonočnou a jarnou tematikou zhotovené z rôznych materiálov,  vyzdobené pestrými farbami a vzormi sú dôkazom ich zručnosti  a tvorivosti a chvália tiež prácu ich učiteľov, ktorí sa snažia nájsť nové námety každý rok.  Výstavky sú naaranžované v triedach, na okenných parapetách, ale škola sa odela do sviatočného šatu aj zvonku, vyzdobili sme si i okná.

          • "OBEDY ZADARMO"

          • Touto cestou Vás informujem, že v zmysle platnej legislatívy sa podmienky čerpania dotácie, v tej forme ako je teraz, od 01.05.2023 končia. Od 01.05.2023 majú všetci žiaci v ZŠ, na základe podania uvedenej Žiadosti, nárok na dotáciu na obed bez toho, aby prišli rodičia o daňový bonus. Rodič teda dostane aj daňový bonus, aj dotáciu na obed. Prosím, aby ste túto NÁVRATKU vyplnili a odoslali OBRATOM, najneskôr do 4.4.2023

             

             

             

          • Pyšná princezná

          • Divadlo Portál- Pyšná princezná

            Veselé rozprávanie s pesničkami o tvrdohlavej princeznej, ktorá neposlúcha svojho kráľovského otca a odmieta pytačov z celého sveta. No len do chvíle, kým sa na zámku neobjaví múdry a vynaliezavý kráľ, ktorý si svojim odvážnym plánom získa srdce pyšnej princeznej.

             

             

          • Paľikerav

          • Veľká radosť na našej škole. Máme víťazku v celoštátnej súťaži.

            23.marca 2023 sa uskutočnil 7. ročník celoslovenskej súťaže Rómovia recitujú, ktorý organizovala OZ Knižný klub Paľikerav. Tento ročník sa konal v areáli RTVS Košice. Žiaci z celého Slovenska súťažili a naša žiačka Jana Gáborová pod vedením pani učiteľky PaedDr. Šoffovej vyhrala prvé miesto.

            Srdečne Blahoželáme.

          • Janko Hraško

          • Príbeh o malom chlapčekovi Jankovi Hraškovi pozná azda každý. V obci Hrachovo žili manželia Hraškovci, ktorí veľmi túžili po deťoch. Skúšali už všetko, ale nič nepomáhalo. No jedného dňa sa na nich predsa len usmialo šťastie a sčista-jasna sa u nich zjavil chlapček maličký ako hrášok. Hneď sa aj rozhodol pomôcť mamke a vybral sa odniesť otcovi obed na pole. A tu sa začína dobrodružstvo odvážneho a dobrosrdečného Janka Hraška, ktorý je síce drobný, ale v živote dokáže veľké veci.

          • Paľikerav

          •   Dňa 17.2.2023 sa v Košiciach konalo krajské kolo recitačnej súťaže Rómovia recitujú - Paľikerav. Žiaci našej školy úspešne obsadili popredné miesta. 1.miesto - Janka Gáborová  2.miesto -Marián Ovšák.

              Všetkým umiestneným gratulujeme a víťazke, ktorá postupuje na CELOSLOVENSKÉ kolo.

            Držíme palce !

          • Valentín

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Valentín.

            Celý svet dňa 14. 2. oslavuje sv. Valentína. Legenda hovorí, že tento deň začal byť známy ako Deň svätého Valentína vďaka kňazovi Valentínovi. Vládca Ríma Claudius II. zakazoval svojim vojakom, aby sa ženili alebo len zasnubovali. Bál sa, že by chceli zostať doma pri svojich rodinách a nechceli by ísť do boja. Kňaz Valentín vzdoroval vládcovi a tajne sobášil mladé páry. Bol zatknutý a neskôr aj popravený práve 14. februára.

             

          • Karneval

          •  Aj v tomto roku pripravili pracovíčky centra volného času a pani učiteľky detský maškarný ples, ktorý sa uskutočnil v piatok 27.1. februára 2023. v spoločenskej sále obecného úradu. Po škole sa prechádzali princezné, šašovia a rôzne zvieratká. Policajti a iní strážcovia poriadku dozerali na úspešný priebeh tejto výnimiočnej akcie. Masky sa obecenstvu postupne  predstavili a hneď nastúpili na rôzne pripravené súťaže, kde ukázali svoju obratnosti a šikovnosť. Pochutili si na  sladkostiach, ktorými boli odmenené a už sa zvŕtali vo víre tanca.

          • Bábkové predstavenie - Škaredé káčatko

          • Kde je skutočný domov a kde je ukrytá naozajstná krása? Odpoveď možno nájde pani Hortenzia Swanová, ktorá na ceste z dovolenky, tak trošku zablúdila. Jej kufor je plný na prvý pohľad úplne obyčajných vecí.

            Príhody Andersenovho škaredého káčatka, sa nám pred očami liahnu v novej podobe, ale s tým istým príbehom ako ho stáročia poznáme. Vyliahne sa malé škaredé nemehlo a postupne, ani nevie ako, sa z neho stáva prekrásna labuť. Deti ani nebudú dýchať pri premenách kačiatka a pri krásnej hudbe Čajkovského z baletu Labutie jazero..

             

          • Chrípkové prázdniny

          • Milí rodičia, žiaci!

            Oznamujeme Vám, že z dôvodu zvýšenej chorobnosti žiakov, rozhodol RUVZ Košice o uzatvorení našej školy v termíne od 19. 12. – 21. 12.2022. Opatrenie má zamedziť ďalšiemu šíreniu respiračných ochorení.  Do školy sa vrátime 9.1.2023.

          • Vianočné tvorivé dielne

          • Tento týždeň sa na našej škole niesol v duchu kreativity, tvorby zaujímavých výrobkov a šikovných rúk. Naši žiaci mali možnosť zapojiť sa do Vianočných tvorivých dielní. Źiaci školy sa najskôr zoznámili s rôznymi výtvarnými technikami a potom nadobudnuté zručnosti odovzdávali svojim hlavne mladším spolužiakom. Výsledkom boli plné stoly nádherných vianočných výrobkov.

          • Sférické kino

          • Dnes 2.decembra ráno k nám prišlo sférické kino z Košíc - objav s nami svet, ktorý nás obklopuje. Sférické kino je nový spôsob vzdelávania pre deti i dospelých. Deti sa ocitli vo vnútri kupoly a v zázračnom priestore sa cítili ako keby boli priamo na našej zemeguli, v dutine stromu, alebo na planéte Pluto.

          • Mikuláš

          • Príď Mikuláš trošíčka, dám ti pusu na líčka.Poťahám ti dlhú bradu, pošuškám ti malú radu.Ponáhľaj sa, už čas letí,čakajú ťa všetky deti.

            Ani tento rok, Mikuláš so svojimi pomocníkmi našu školu neobišiel. Sme radi, že na našich žiakov Mikuláš nezabudol a priniesol im sladké balíčky.

             

             

          • Jeseň pani bohatá

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jeseň pani bohatá.

            Jeseň nám ukázala svoju bohatú farebnú tvár .Tak sme ju aj my privítali spolu so žiakmi.Žiaci 2 a 3 triedy tvorili so svojou pani učiteľkou rôzne a hlavne krásne jesenné práce.

          • Partnerská škola

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do 13. ročníka česko – slovenského projektu Záložka do knihy spája školy: „Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie.“ Našou partnerskou školou sa stala Základná škola Zelená 42 Ostrava, ČR. Veľmi sa tešíme záložkam, ktoré pre nás pripravili naši nový kamaráti v čechách. Srdečne im ďakujeme aj za darčeky, ktoré nás veľmi potešili.