• Veľkonočné prázdniny

          • Veľkonočné prázdniny

            Posledný deň vyučovania pred začiatkom prázdnin: 27. marec 2024 (streda). Termín prázdnin: 28. marec 2024 (štvrtok) - 2. apríl 2024 (utorok). Začiatok vyučovania: 3. apríl 2024 (streda).

          • Jarné prázdniny

          • Jarné prázdniny sa začínajú 26. februára 2024 (pondelok) a končia 1. marca 2024 (piatok). Do školy opäť nastúpime 4. marca 2024 (pondelok).

          • Návšteva Slovenského červeného kríža

          • Navštívil nás Slovenský Červený kríž. Spolu s profesionálnou zdravotnou záchranárkou sa naučili naši žiaci opäť veľa nových vecí. Záchrana života a podanie prvej pomoci patrí k tým najdôležitejším veciam, ktoré by sme mali ovládať, aj keď veríme, že práve tieto vedomosti nebudeme musieť v bežnom živote používať. A kto vie, možno práve niekto z týchto žiačikov bude raz výborným záchranárom…

          • ČÁRY MÁRY – alebo záhada strateného prútika

          • Detektívna rozprávka o hľadaní strateného prútika je príbehom čarodejnice, ktorá pri svojom pátraní stretáva zaujímavých ľudí (Indiánov, Námorníka). Pomocou svojej vytrvalosti, vynaliezavosti a vtipu sa dostane k nečakanému rozuzleniu.Príďte sa pozrieť a pomocou príbehu plného pesničiek sa spolu s nami dostanete na neobyčajné miesta.

          • Vianočné pozdravy a dekorácie

          •  Aj tento rok pre našu školu pripravili vianočné pozdravy žiaci 4.B. Pripájali sa aj ostatné triedy. Každý jeden pozdrav je ručne robený originál.

            Ďakujeme

          • Mikuláš

          • Mikuláš, Mikuláš, priateľ náš starý, každý rok nosievaš do okien dary.

            Mikuláš, Mikuláš, ty veľký svätý, každý rok myslievaš na dobré deti.

            Dňa 6.12. sme v priestoroch sály Kultúrneho domu v Čakanovciach spoločne čakali na Mikuláša.Spríjemnili sme si čakanie na Mikuláša zábavno-súťažnými aktivitami, ktoré  si pre nich pripravili v centre voľného času Košice. Na úvod sa deti dozvedeli zaujímavosti zo života sv.Mikuláša, potom prišli na rad rôzne aktivity, do ktorých sa deti zapájali s radosťou a spolupracovali aj v skupinách. Naše mikulášske popoludnie sa vydarilo na jednotku. Na záver Mikuláš obdaril všetky deti sladkým balíčkom.

          • Vianočná rozprávka

          • Dnes, 8. 12. 2023 nás navštívilo divadielko Neon z Košíc s Vianočnou rozprávkou.

            Veľa sme sa nasmiali, rozprávka sa nám páčila. Ďakujeme!

          • Starší žiaci čítajú mladším.

          • Žiaci IV.B čítajú žiakom I.A

            V mesiaci december sa naši prváci tešili na chvíľu, keď im prídu čítať ich starší spolužiaci.

            Tentokrát žiaci štvrtej triedy, spolu s pani učiteľkou  prišli čítať mladším prvákom . Z triedy sa tak na jednu vyučovaciu hodinu stala rozprávková krajina, v ktorej žiaci spoločne prežívali pocity hrdinov z rozprávok

            Deti si z hodiny odniesli nielen  množstvo zážitkov, ale  naučili sa i aktívne počúvať a vytvorili si pozitívny vzťah k čítaniu a literatúre . Už teraz sa tešia na ďalšie pokračovanie.

          • Divadelné predstavenie - Danka a Janka

          • Sú to dve sestry. Sú úplne rovnaké. Danka je ako Janka a Janka ako Danka. Ich dobrodružstvá s človiečikom z budíka, s Gevenduchou, s medveďom Demeterom Vám porozprávajú dve úplne rovnaké dievčatá – Danka a Janka.Tak, ako aj v literárnej predlohe, toto predstavenie rieši vzťahy malých dievčat dvojičiek nielen medzi sebou, ale aj mimogeneračne, so svojou starou mamou.

            Je to dramatizácia pôvodného slovenského textu spisovateľky Márie Ďuríčkovej. Jedným z hlavných zámerov realizácie tohto diela je udržanie vedomosti a zvyšovanie záujmu o pôvodnú slovenskú literárnu tvorbu. Malo by podporiť čítanie detí na 1. stupni základných škôl literatúru, ktorú určite objavia v knižniciach svojich mám a starých mám.

          • Záložka spája školy

          • Október je už tradične vo väčšine škôl venovaný výrobe záložiek do kníh. Už 14.-ty rok sa slovenské i české základné školy zapájajú do čitateľského projektu na podporu kreatívneho čítania s názvom Záložka do knihy spája školy. Aj naša škola je každoročne súčasťou tohto projektu.

            Vždy netrpezlivo očakávame, ktorá škola nám bude pridelená a z ktorého kúta krajiny či Čiech spoznáme nových kamarátov. Tento rok sme sa spoznali so ZŠ Stařeč. Všetci žiaci usilovne čítali a pre kamarátov z Čiech kreslili, vystrihovali či lepili. Veríme, že im naše záložky urobia radosť, lebo tie ich k nám už dorazili a veľmi nás potešili. Zo srdca ďakujeme!

          • Didaktické hry v prírode

          • Dňa 16.júna 2023 prebehli na škole didaktické hry. Začali sme vyhlásením poplachu a následnou evakuáciou žiakov a zamestnancov z budovy školy.

             Venovali sme sa: riešeniu mimoriadnych situácíí, zdravotnej príprave, dopravnej výchove a ako sa správať v prírode. Jednotlivé témy boli prispôsobené veku detí. Po krátkej túre sme sa dostali na veľkú lúku, kde žiaci mohli vidieť krásny výhľad na Slanské vrchy, podľa ich slov "Slaňáky" . Okrem obrovského hladu im nechýbal úsmev na tvári a všetci sme z toho dňa mali krásny zážitok Počas cesty sme dodržiavali dopravné predpisy. V prírode sme plnili rôzne úlohy zamerané na využitie nadobodnutých vedomostí z teoretickej prípravy. Po ich skončení sme sa vrátili do školy a upiekli sme si klobásky a tak ukončili didaktické hry.

          • Exkurzia Kosit

          • Naši žiaci sa zúčastnili  exkurzie v spaľovni KOSIT. Žiaci mohli vidieť a zažiť ako sa triedi a spracuváva odpad, zároveň pochopili dôležitosť triedenia odpadu a recyklácie. Zážitková exkurzia zanechala v žiakoch dojem a bola veľmi prospešná.

            Ďakujeme spoločnosti KOSIT za sprostredkovanie exkurzie a vynikajúce lektorské vedenie celej akcie.

          • MDD


          •  Medzinárodný deň detí je sviatok, na ktorý sa žiaci našej školy veľmi tešia . Preto si učitelia na jeho príprave dávajú obzvlášť záležať, aby mali deti rok čo rok postarané o prekvapenie i zábavu. Sprievodné akcie ako súťaže a discotéka na tvári zožali medzi deťmi veľký úspech. Úsmev na ich tvári a radosť v očiach sú tou najlepšou odmenou pre všetkých, ktorí sa na príprave MDD každoročne podieľajú. 

             

             

          • Školský výlet Solivar Prešov

          • Do Prešova sme sa v utorok vybrali autobusom.Cieľom našej exkurzie bolo krásne expozičné múzeum v Solivare .

            Toto múzeum pozostáva z viacerých objektov. Videli sme klopačku, prezreli sme si gápeľ, kde nám náš sprievodca vysvetlil ako sa tu v minulosti po zatopení šachty Leopold ťažila soľanka. Najzaujímavejšia bola pre nás informácia, že celý mechanizmus tohto zariadenia sa otáčal na ložisku iba s priemerom 3 cm za pomoci štyroch párov koní, ktoré neskôr nahradila elektrina. Vyťažená soľanka sa pomocou podzemných potrubí presúvala do četerní, ktoré boli postavené z dreva, a to bez jediného klinca. Odtiaľ sa z nádrží soľanka odvádzala do prehrievacej a odparovacej pece. Po odparení sa soľanka prevážala na vagónoch do sušiarne. Celý postup spracovania soľanky sme na záver videli na makete, ktorá sa nachádzala v poslednej budove našej prehliadky. Dnes sa prešovská soľ dá kúpiť v obchodoch, ale soľ sa v Prešove už neťaží, ani nespracúva, jej výroba bola presunutá do Rakúska. Žiakov najviac zaujala šachta Leopoldov a spôsob získavania kamennej soli a soľanky. Prekvapení boli aj z veľkých drevených nádrží, na stavbu ktorých nebol použitý ani jeden klinec.

            Domov sme sa vrátili obohatení o nové zážitky a informácie.

          • Beseda s lesníkom

          • Pri príležitosti apríla - mesiaca lesov prišiel medzi nás lesník, pán Gábor. Obdaroval nás obrovskými poznatkami, skúsenosťami a zážitkami, s ktorými sa stretáva na potulkách prírodou ako lesník, poľovník, milovník prírody. Deti išli oči nechať na jeho uniforme, fujare, hre na fujare, výroba fujary, ktoré priniesol so sebou. Dozvedeli sa ako sa poľovníci celoročne starajú o zvieratá. Porozprával o práci lesníkov, o výsadbe a výrube stromov. Ďalej sa naučili, ktoré zvieratká sú prospešné a ktoré škodlivé , rôzne ukážy. semienka drevín okrem toho, že majú rôzny tvar a veľkosť môžu aj voňať. Podujatie sa zo strany žiakov stretlo s pozitívnym ohlasom a prispelo tiež k uvedomeniu si potreby ochrany lesov - prírodného bohatstva našej krajiny.

            Beseda sa deťom veľmi páčila a preto nám pán lesník prisľúbil, že nás o rok opäť navštívi.

          • Deň Zeme

          • Naša škola oslávila Deň Zeme viacerými aktivitami. Niekedy je náročné uvedomiť si skutočnosť, že   my  všetci sme súčasťou prírody a niekedy bezhlavo nakupujeme a produkujeme odpad. 

            Naši žiaci sa tešili, že tento školský deň bol iný ako tie bežné a zároveň sa veľa naučili.

            Je potrebné si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia chrániť jej poklady pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi. Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22.apríla. Tento sviatok je ovlyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti 21.marca a oslavoval príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia.

          • Digitálny príspevok pre žiakov SR

          • Chcem byť digitálny žiak

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo informácie o novom projekte Národnej koalície pre digitálne zručnosti a povolania SR známom ako "Digitálny žiak", ktorého cieľom je podpora rozvoja digitálnych zručností prostredníctvom podpory nákupu digitálneho vybavenia. Výška príspevku na jedného žiaka je 350 €. Uplatnenie digitálneho príspevku a zakúpenie konkrétneho digitálneho zariadenia bude možné len u zazmluvnených predajcoch. Zariadenia, ktoré je možné zakúpiť s použitím príspevku, sú primárne určené na vzdelávanie, a preto musia spĺňať konkrétne parametre,

             

            VŠETKY BLIŽŠIE INFORMÁCIE NÁJDETE TU: https://digitalnyziak.sk/

             

            Pre koho je projekt určený?

            Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Patria sem:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) *
            • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023)

            Ako to funguje?

            Podrobný popis na získanie a uplatnenie príspevku nájdete nižšie. V prípade, že patríte do skupiny oprávnených užívateľov a chcete získať svoj digitálny príspevok, vyplňte registračný formulár.

             

            Slovensko aktuálne čelí výzve, akým spôsobom efektívne pripraviť študentov na výkon povolaní, ktoré ešte dnes neexistujú. Prognózy odborníkov hovoria jasne – až 65% dnešných žiakov základných škôl raz obsadí pracovné pozície, ktoré vytvorí Priemysel 4.0.

            Európska komisia preto navrhla nový Akčný plán digitálneho vzdelávania pre roky 2021-2027. Ten zdôrazňuje, že digitálna gramotnosť a digitálne zručnosti sú pre fungovanie v dnešnom svete nevyhnutné. Kľúčovú úlohu v efektívnej príprave študentov na digitálnu budúcnosť pritom zohráva nastavenie vzdelávacieho systému ako celku a aktívne zapájanie digitálnych zariadení do samotného vyučovacieho procesu na všetkých stupňoch, ako v školskom, tak aj v domácom prostredí.

             

          • Zápis prvákov

          •  21. apríl 2023 nebol dňom obyčajným. Bol dňom VÝNIMOČNÝM pre všetky deťúrence, ktoré od septembra 2023 rozšíria rady žiakov Základnej školy v Čakanovciach. 

            SLÁVNOSTNÝ zápis budúcich prváčikov sa uskutočnil v príjemnej atmosfére a prostredí za prítomnosti celého kolektívu učiteľov našej školy. Všetci predškoláci hravo a s úsmevom za sprievodu jednotlivých pedagógov prešli úlohami zameranými na zisťovanie školskej zrelosti. Odmenou im bol malé darčky, ktoré v takýto slávnostný deň pre Vás všetkých nemohol na škole chýbať.

            Vážení rodičia!

            Z celého srdca Vám ĎAKUJEME za prejavenú dôveru, za uznanie. ❤️Sme presvedčení, že rozhodnutie, ktoré ste včera urobili a zapísali ste Vaše dieťa k nám, na Novú školu, bolo správnym krokom a veľmi si ho vážime. Od septembra sa spoločne s prváčikmi vydáme na cestu za vzdelaním a veríme, že to bude cesta plná úsmevu a radosti z poznávania doposiaľ nepoznaného.

            Všetci sa na Vás veľmi tešíme! 🤗Dovidenia, v septembri!